Guang Egg guna mainan Sim City bina Tanjung Bungah. Teh kata mana boleh!!!

Bila Lee Kuang Jew kata, Penang semacam bandar Ipoh, tidak ada perasana baik, Guang Egg berkata, “ya betul, Penang tempat tikus bertelur”. Jikalau ada tikus bertelur.

Orang Melaka tidak tahu buat bandar, dia hanya tahu buat Jonker Street. Dia lawat Singapura dan bermimpi untuk jadikan Penang seperti Singapura. Dia bersih jalan bagi nampak cantik. Kemudian beli mainan Sim City.

Didalam Kawasan Tanjung Bungah, dia naikan taraf jenis hartanah kepada “perumahan kelas paling paling tinggi, tinggi dari Burj Dubai”.

Dalam mainan Sim City, bila ditanda dengan kegunaan tanah jenis itu, computer menjadikan permintaan kepada plot tanah disitu naik memuncak. Orang gila pun bangunkan bangunan tertinggi disitu dan terbentuklah bangunan bangunan yang hanya mampu dibeli oleh rakyat Singapura, Hong Kong dan Shanghai. Pertukaran penduduk Cina dari negara negara itu telah bermula.

Didalam game ini juga, rakyat disitu akan membantah, kerana, jalan sempit dan ramai tidak dapat bergerak. Maka Guang Egg akan membina jalan bawah tanah, kereta api atas angin, jalan bawah bukit dan atas bukit. Cuma bila wang tidak ada, atau points sudah habis, maka Guang Egg terpaksa mengunakan “cheat” yang dapat di download dari websites dari mana mana negara terutama Singapura.

Gila. Singapura ingat dengan adanya Guang Egg, mereka boleh perintah Malaya. Tidak mungkin. Tidak akan aman sampai kiamat. Itu sebab Singapura telah di ‘penggal leher” (beheaded) oleh Tunku.

Orang DAP sendiri pun tidak suka. Bila lagi UMNO, ambik alih negeri saya itu. Lagi pun, Penang adalah sebuah pulau yang disewa dari Kedah. Angkat sewa tinggi ikut harga pasaran. Biar mampus angan angan pendatang hendak makan cibai melayu.

Dia ni pun lawan boss dia. Bila lagi orang Cina Penang hendak lawan Guang Egg? Tidak ada akal pakai Sim City main game di Tanjung Bungah?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s