UMNO malu sendiri ~ Nik Aziz dan demostrasi kereta tolak dan changkul di ofis dia.

Pada member yang tidak dapat baca dengan terang kerana font  kecil, hang pi ke View, dan pilih Zoom, ok.

Sinar Harian.

“Malu sendiri”  sebuah perkataan orang tua dan perkataan itu tidak boleh diguna pakai didalam kontek scenario nasional, dan perkataan itu boleh di ambil kira kesesuaian didalam keadaan scenario “local” atau hanya boleh diguna pakai didalam kawasan zone di Kota Bharu.

Memang malu dengan memberi kereta tolak. Bawa changkul, pasir, mungkin ada sement dan penyodok sebagai derma. Minta derma wang, dan dibalas dengan membawa peralatan dan perkakas untuk buat parit, bukan jentera untuk bina jalanraya bertingkat yang gambarkan kerajaan PAS. Malu, orang Kelantan malu lihat benda benda macam itu. Jikalau bawa jentolak, duit berjuta, baru tidak malu.

Tetapi, kenapa pula UMNO yang malu. UMNO tidak ada apa apa faedah pun bawa benda benda itu? Adakah NiIk Aziz yakin Husam Musa akan membina jalanraya itu dengan sepenuh yakin? Dan dengan itu memperli UMNO akan menjadi malu sekiranya mereka berjaya. Atau adakah Nik Aziz tahu dengan jelas bahawa jalanraya itu adalah muslihat politik dan sememang UMNO dalam BN akan membinanya selepas ini? Dan sekiranya itu lah muslihat dihati, maka memanglah UMNO akan terguris dengan “simple joke” yang di luahkan oleh mereka supaya masih memegang tapuk pemerintahan di Kelantan dengan memilih derma untuk membina jambatan tali hayat pilihanraya. Mungkin kah derma dari wang lendir rumah urut tidak dapat diterima sebagai duit derma yang diluluskan shariah. No sharia compliance!

Sebaliknya, saya rasa PAS yang mendapat malu, kerana rakyat Kelantan, bukan UMNO, telah faham dengan penuh jiwa, PAS selalu berbohong tentang pembangunan, dari sebuah jambatan sehingga ke stadium, semuanya dipecah tanah. Jikalau tidak dipecah ruyung dimana dapat sagunya. Pecah lah banyak banyak, memang itu lah senjata PAS selama ini. Pecah, pecah, pecah dan memecahkan. Dan makan sagunya. Malu lah aku.

~ psst  : Aku malu jikalau ada orang bawa penyodok dan peralatan seperti itu ke ofis aku. Aku hendak jalanraya bertingkat, moden dan gah. Tiba tiba bawa penyodok besi lama, mak oii, malu lah aku. Jikalau bawa sebuah komputer Apple dengan CAD 2012 pun okay gak, boleh draw draw jalan dalam talian. Atau bawa walkie talkie ker, boleh Husam duduk di Kuala Krai, aku duduk di Kota Bharu hello hello, kata “SAM SAM berapa banyak derma disana, disini ada lah sebanyak 1,000 ketul ” over and out, ini tidak, kereta tolak buruk, mak oii….mana hendak letak kopiah nih?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s