Kuala Lumpur dan Putrajaya – Metropolis

Hasrat kerajaan BN membangun bersama rakyat di Selangor dan wilayah Kuala Lumpur serta Putra Jaya boleh dilihat dengan nyatanya bila kemampuan kita menjelajah kealam keindahan pembangunan prasarana disekeliling yang akan membina sebuah kawasan baru Metropolis.

Perubahan persekitaran alam perniagaan dunia mencipta “global city” dimana pembangunan sistem kehidupan pembandaran melahirkan satu penempatan geograpi yang unik, teratur dan seimbang bagi kemajuan umat yang mendiami kawasan Metropolis. Sebagai perbandingan, Tokyo dan bandar bandar sekitarnya menempatkan seramai 35 juta orang yang saling berkerja didalam sistem pembandaran yang teratur, tanpa chaos, tanpa kekeliruan, tanpa kerumitan, dan menjadi satu cabaran besar kepada negara kita mengasimilasikan sistem pembandaran itu dinegara ini apatah lagi tujuan atau matlamat kita adalah untuk menuju kepada status negara maju.

Kuala Lumpur adalah pusat komersial yang diimbangi dengan puast pertadbiran di Putra Jaya dan dengan adanya sistem jalanraya serta kemudahan pengangkutan changih dimasa depan, jalinan bandar bandar atau penempatan diantara kedua bandaraya itu akan menjelma sebuah persekitaran bandaraya Metropolis. Disini lah terletak nadi kehidupan rakyat jelata membangun usaha kegiatan ekonomi yang condong kepada pasaran terbuka global.

Sekiranya pertadbiran sesebuah bandar itu disimpang oleh berbagai bagai kerenah bureakrasi politik yang berbeza, pandangan, percapaian kerhamonian yang menuju kearah bandaraya Metropolis akan terbantut.

Rakyat jelata harus jelas didalam fikiran dimana arah tuju kita yang telah mewarisi sebuah penempatan yang dahulunya kecil bermula dipersimpangan Sungai Gombak di Masjid Jamed, yang kini merata ke sempadan Negeri sembilan.

Perkembangan pesat didialam usaha yang memberi menafaat kepada semua rakyat tanpa mengira kaum bergantung kepada idealogi fikiran politik yang sama, jika tiada persamaan seperti apa yang berlaku sekarang ini, arah tuju ke gagasan Metropolis itu mungkin tidak akan tercapai.

Fikir fikirlah, dan siapa yang sebenarnya mempunyai daya fikiran yang luas dan matang didalam mempebahrui kemunculan bandaraya baru yang di luahkan sekumpulan umat yang berada di Putra Jaya?

Jangan bermimpi lagi, mereka adalah bangsa Melayu yang sememangnya umat peneraju kemakmuran negara Malaysia.

Tun Mahathir, terima kasih dari saya dan semua warga KL Putrajaya Metropolis baru.

~ psst – PAS baru hendak minta derma buat jalan raya, aduh jauhnya ketinggalan daya pemikiran ahli ulamak!!!.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s