Kesian nya, tersisih lagi.

Professional Melayu ~ ahh, chap chee boo lah lu, kita pakai orang orang jenis kito sajer ok, ini kito punye ler, bukan hang punya, boloh…, boleh belah lah lu……

Jangan pandang pandang. Jangan tengok tengok. Buat tidak tahu sahaja lah. Mereka Melayu, apa kisahnya.

Bila sudah lulus peperiksaan universiti, para pelajar lulusan universiti dari kampung kampung ini minta kerja sebagai pam attendant, jurujual Seven Eleven, pelukis grapik name-card di shopping mall, dan sebagai pegawai tukang cari kerja kepada syarikat professional yang berlambak lambak di Kuala Lumpur.

Bila mereka dapat kerja, kena ikut rentak sekeliling. Kena ada handphone Blackberry, Ipad, dan lain lain benda termasuk GPS. Bila pakai GPS kena lekatkan kepada motosikal; kerana kereta proton belum beli lagi. Bila lihat member ada girlfriend, mula ikut “enviroment” cari “mak wa” cun melecun dibelakang motor sikal.

Bila PTPTN minta duit, cakap belum dapat kerja tetap dan macam mana hendak bayar PTPTN. Bila mak wa ajak pergi melawat ke Bandung dan nama kena blacklist baru suruh emak bapak bercerita dengan pegawai PTPTN minta tangguh bayar dan lepaskan black listed di imigresen, kerana hendak bawa mak wa shopping di Bandung, beli baju baju separuh mewah di negara jiran itu.

Ini dia, beribu mahasiswa moden Melayu, hendak berkerja tidak berapa reti hendak tulis report dalam bahasa orang putih. Malahan hendak tulis report dalam bahasa Melayu pun kurang boleh buat. Bercakap boleh lah. Itu sebabnya dia layak jadi pam attendant di Shell atau jurujual di Seven Eleven.

Hendak suruh para professional Melayu yang berlambak ajar mereka, para professional ini juga hidup segan mati tidak mahu. Macam macam benda kena buat, dan terlalu ramai tidak layak menjadi professional di Bank, GLC dan sebagai nya kerana mereka ini walaupun professional, tidak diterima oleh masyarakat yang diperintah kerajaan.

Bila pergi bank Melayu, orang keling jaga tentang panel. Mesti join dengan keling baru boleh mendapat panel. Bila pergi bank Cina, nama Melayu memang suil dan tidak sesuai mendapat panel. Bila pergi bank orang putih, orang Cina tak kasi chance.

Jadi macam mana professional Melayu boleh tolong anak Melayu yang merempat setelah lulus exam dari universiti.

Melainkan mereka ini dari darah orang besar besar, menjadi CEO pun boleh diterima oleh sesebuah organisasi kerajaan tanpa perlu lulus tingi tinggi.

Ini dia, mengapa ramai hantu raya benci kerajaan dan join pakatan semasa membantah PTPTN. Hutang punya hutang dapat kerja yang tidak perlu lulus tinggi. Jadi pam attendant di stesen minyak, apa payah lulus ijazah ekonomi?. Mat Bangla menjadi boss anda. Oh, my God.

Ini hendak bagi tahu sikit, tidak payah bagi wang pinjaman untuk mendapat sijil professional, sebab setelah menjadi professional pun Malayu tidak layak jadi panel bank, rugi duit kerajaan sahaja bagi pinjam wang macam itu. Revamp kan semua sistem barua didalam masyarakat kita dulu. Jangan bagi chance kepada matlaun membalas dendam kepada Melayu kerana tanah ini tanah orang orang Melayu. Faham tak.

Ini para graduate Melayu, agama dia Sultan Sultan jaga, tanah tanah dia undang undang tanah Malay reserve yang  jaga, masyarakat dia big boss Melayu  jaga, tetapi, bab cari makan, orang orang bangsa luar gelak sakan kepada dia.

“Keh keh keh keh, ha ha ha ha, apa lu boloh kah, semua ketua Melayu, Sultan lah, MB lah, PM lah, jaga lu tetapi lu tak tau cari makan kah”. Mereka perli semua itu. Mereka gelak gelak kepada sistem itu semua. Tidak percaya tengok apa mereka buat kepada graduate atau professional Melayu ini. Tengok dia orang gelak gelak kepada Raja Raja kita, perli dan sebagainya. Apa yang kita boleh buat jikalau sistem itu mereka tidak suka?.

Sedangkan mereka semua nya ini membalas dendam kepada Melayu. Kerajaan Melayu, Raja Melayu, Ketua Melayu.

“Bab luit, gua boss lah, he he he. Lu olang cium lah itu kelis hali hali, gua tarak peduli, gua mahu gelak sama lu, luit gua jaga, lu tau atau tarak tau ini hal? ”

Kesian nya, Melayu selalu tersisih didalam negeri yang diberi kepada bangsa asing. Yang memerintah pun bangsa asing kut!!!!.

This entry was posted in Uncategorized by Admin. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s