Orang British ada dok Kota Bharu lagi, sapa kata balik England?

Hak Tu, ambo punya, tak leh, ok. Menatang nih, dengar sikit!! Hak ni, paya, ambik huh, ok.

Hak tu, ambo punya, tak leh, ok.Menatang nih, dengar sikit!! Kepala korak mu hendak hok tuh. Hak ni, paya, ambik huh, ok. -punaisihat Melayu kupiah orang putih.

Dulu orang putih nasihat Sultan untuk buat enakment Tanah Rezab Melayu, 1930.

As Haynes, ustaz British teruja untuk memelihara tanah Melayu dari diambil oleh orang bukan Melayu lalu disediakan enactment Tanah Rezeb Melayu 1930. Antara perkara yang dibicara adalah menetapkan kawasan tanah luar bandar harus dipegang oleh Melayu Kelantan. Peruntukan 13 a pula membenarkan pula sesiapa bukan Melayu mendapat tanah tersebut dengan persetujuan majlis Mesyurat Kerja yang dipengurusi oleh Sultan. Sultan pada masa itu di “advise” oleh Ustaz As Haynes atau pejabat counsil orang Putih. Sesiapa yang di persetujui oleh British, maka dipersetujui oleh Sultan.

Tanah didalam bandar tidak boleh mendapat persetujuan oleh majlis menyesurat kerja, atas dasar ianya semestinya mendapat persetujuan ustaz British.

Tujuan akta ini bagi memastikan ustaz British boleh menyerahkan segala bentuk tanah dalam bandar kepada kroni mereka.

Sekarang ustaz British sudah tidak ada, mereka sudah mampus, tetapi tulisan mereka masih ada dan digunapakai oleh ustaz Melayu.

Ustaz Melayu pun sama dengan ustaz British. Tanah berpotensi di dalam bandar menjadi hak mereka dengan menasihati Sultan untuk diberi kepada kroni mereka. Yang di luar bandar tu tak payah ceritalah, boleh semua nya.

Habis tu apa cerita.?

Sedikit sebanyak, enakment ini boleh mengontrol penghijrahan kaum bukan Melayu ke Kelantan, tetapi yang menjadi perkara sekarang ini, enakment itu telah membuat kaum kerabat Kelantan susah mendapat tanah dan berhijrah keluar negeri. Rumah untuk dibeli pun tak der. Ustaz Melayu suka kerana berkuasa keatas semua bentuk pemilikan tanah. Sedangkan ianya menjadi satu halangan besar kepada pembangunan di negeri itu dan menjadi permasalahan ekonomi penduduk Kelantan.

Ini bukan apa, orang Melayu adalah bangsa tidak berduit dengan sekatan besar besaran oleh orang putih dari zaman berzaman. Bila ingin memohon tanah secara berkualiti atau “economy of scale” bagi tujuan membangun negeri untuk kesejahteran rakyat, permohonan mereka ini akan ditolak diatas sebab mereka itu adalah golongan “papa kedana” dan akan menjual kan kepada bangsa lain sekira diberi. Tengok, mana tahu kerana takut mendapat cek tendang RM4Billion.

Jikalau diberi juga, biarlah mereka papa kedana, lama kelamaan mereka itu akan menjadi kuasa besar untuk membangunkan negeri. kenapa tidak? Sudah dua puluh tahun, jikalau 10 orang setahun sudah menjadi 200 orang yang boleh menjadi teras kepada usaha kerajaan membangunkan negeri.

Ini pun takut hendak ditukar. Sedang kan asas agama Islam yang terlalu sensitif pun hendak ditukar kepada benda-benda yang tidak Islamik, tak kan lah benda kecil macam itu hendak mempergunakan Sultan supaya mengikut kata kata mereka kerana politik sempit.

Beri tanah kepada orang bukan Melayu, atau bukan Islam lah tu.

Mak oii, sudah menjadi jalan kerja yang tidak munasabah, kerajaan Islam membangunkan orang orang KAFIR?

Katakan “membangun bersama Islam?”

La hilah haillalah,  kerajaan apa bentuk lah ni?  sama dengan kerajaan Israel ke ni!!!?

Baca selebihnya disini: Nik Haslinda Nik Husien

Atau disini :Enactment 18 of 1930.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s