Bila mana nya tiada riba, tidur pun diatas riba?

Tidur atas riba ke tidur atas mayat orang susah?

Bila mereka berkata “Pilih kerajaan BN, riba dan judi akan menjadi jadi di Kelantan“.

La, mak oii, bro, what say you, huh?

Ini perkara amat besar didalam tuduh menuduh bertujuan menakutkan rakyat kepada fakta yang tidak tepat.

Apa kah tidak nya.

Kerajaan PAS sekarang mengalakkan riba dalam bahasa yang rakyat Kelantan tidak terfikir itu perbuatan riba.

Cukai tanah di Kelantan di denda sebanyak sekali ganda setiap tahun jikalau ada kelewatan bagi tujuan mengajar orang yang tidak ada wang membuat bayaran ikut masa yang ditetapkan. Kerja tidak diberi hendak ajar orang bayar duit!!.

Misalan nya, cukai RM700 setahun, lewat menjadi RM1,400 setahun, dan untuk tahun ini RM700 lagi bererti kena bayar RM2,100 jikalau hendak bayar pada tahun ini.

Ok. Bayar lah jikalau ada wang. Dan wang ini di masukkan kedalam “cofer” kerajaan untuk bayar gaji ahli politik yang berserban.

Ini duit paksa. Bukan duit lendir ya. Duit paksa adalah duit Riba. Selama ini mereka buat kerja semacam “mempromotekan” riba.

Tetapi, mereka berkata itu bukan riba, kerana kerajaan BN sahaja menjalankan aktiviti riba, mereka tidak mengamal riba. “Kami mengamal amalan rukun kerja secara Islam, mana ada riba dalam Islam”. Mereka sesungguhnya daif tentang duit paksa. Itu sebabnya, Tuhan tidak akan beri mereka duit royalti minyak. Bukan BN tidak mahu bagi. Allah jua yang tidak ingin memberi. Insaflah.

Setahu saya, tiada ketua BN menyatakan mereka tidur diatas riba isteri, untuk menenangkan fikiran. Mereka ini telah pun mengamal cara tok tok guru tidur, iaitu tidur atas riba isteri. Ini kerana mereka pun tidak sedar perbuatan mereka juga mengamal kegiatan meriba dengan adanya cukai paksa, hanya kerana terlewat membuat bayaran.

Mereka juga menperjudikan rakyat Kelantan dengan tidak mempamirkan kesungguhan untuk memberi kerja kepada mereka. Bila tidak kerja maka tidak ada wang, dan terpaksa menghadapi riba besar kerana kena bayar denda. Sudah lah tidak ada wang, kena paksa amalkan riba pulak.

Mana ada keadilan kepada umat Melayu di Kelantan?

Tukar, bro, jangan tidak tukar. Tukar tetap tukar. Ayuh bangun jangan sokong orang semacam Gusdur!!!!. Tidur atas riba bini atau bukan bini.

“Di Kelantan mana ada Riba, saya hanya tidur atas riba sahaja”. He he he, Pak Dogol tidak kelakar semacam itu. Ini lebih kelakar dari Pak Dogol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s