Saudi Arabia – the land of the Kings (Tanah Raja Raja).

Jikalau aku pergi ke Saudi Arabia, dan aku kata aku anak raja, dia orang akan percaya bagai nak rak.

Kenapa. Kerana, dalam seribu diantara 25.7 juta rakyat Saudi, saorang adalah anak raja. Jikalau aku pakai jubah mahal dan pakai Ferrari merah yang tidak bernumbor, memang sah aku bukan jurujual pasar malam, mesti aku dia orang kata anak raja. Dan bila aku bercakap bahasa Kelantan dalam loghat German, baru dia orang sedar aku bukan anak raja tulen atau separuh tulen.

Dua tiga hari lepas, Putera Diraja Arab Saudi, Putera Sultan Bin Abdul Aziz telah meninggal dunia. Dia berumur 86 tahun. Nama sahaja Putera tetapi, umur sudah tidak boleh masuk atau join menjadi ketua Putera UMNO, kerana terlebih had umur.

Pendek kata, keturunan anak Raja Al Saud yang ada sekarang teramat lah tua belaka, macam umur D Nik Aziz, dan mereka ini akan di pilih menganti Putera Sultan yang terkena kanser perut yang sudah hampir tiga tahun dan meninggal dunia.

Bab hendak memilih penganti beliau di Saudi Arabia ini adalah susah dan rumit sikit. Terdapat seramai 22, 000 keturunan Raja Al Saud yang layak, itu sebabnya pengebumian mayat beliau terliwat sikit, seperti lah pengkebumian Gaddafi, tetapi didalam sitiuasi yang berbeza.

Para penganti Raja Abdullah memang lah payah hendak diceritakan. Setelah Raja Abdullah mengambil alih dari Fahd, beliau telah menubuh Majlis Allegiance, atau Majlis Kesetian Kastria yang mana semua pengikut mesti menunjukan kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada Raja. Mereka terdiri dari keluarga dan anak anak raja (43 orang anak Al Saud) semacam dengan apa yang terdapat di Vatican.

Tetapi, Raja Abdullah setelah melihat Putera Sultan yang sedang sakit telah melantik Putera Naif sebagai penolong Raja melangkau Majlis Allegiance itu. Putera Naif, 82 tahun, pun sakit tenat terkena penyakit Lukemia.

Putera Sultan mempunyai hasil dari menjadi Menteri dan Raja sebanyak USD270 billion ( kali empat numbor itu brother untuk jadikan RM). Seperti Gaddafi, Putera Sultan telah membahagikan harta dan tempat berkerja di kerajaan Arab Saudi kepada anak anak beliau.

Semua kerja menteri yang mempunyai kuasa untuk approve projek diberi kepada keluarga di raja. Putera Naif telah memberi cadangan supaya anak beliau Mohammed menjadi menteri Menteri Dalam Negeri sekiranya beliau menjadi Putera Raja.

Perebutan kuasa diantara Raja Raja dan anak anak Raja termasuk saya penyamar Raja di Saudi Arabia memang menjadi bahan cakap secara diam diam di Saudi Arabia.

Dan sesiapa yang menjadi raja akan menjadi penjaga Kaabah dan Majid Nabiwi di Madinah. Ini lah kuasa raja yang terbesar di Saudi Arabia dan menjadi kuasa keatas pengaruh politik keatas semua umat Islam di seluruh dunia. Pandai.

Dengan kuasa politik dan kuasa agama itu, Raja Al Saud telah mengembangkan keluarga mereka sebagai Raja enterprise, atau raja berniaga dan membuka perniagaan dan membahagikan kawasan kawasan Saudi Arabia kepada suku sakat kaum di Raja mereka.

Oleh kerana terdapat perbezaan umur yang ketara, dan jikalau di Malaysia mereka yang berumur sedemikian telah lama berundur, di Saudi Arabia tidak.

Anak anak raja yang muda dan beribu ribu lagi saudara mara mereka mengejar kekayaan minyak Arab Saudi dan diberi pilihan untuk memilih tempat didalam kerajaan Arab Saudi itu masih belum pasti dipilih untuk menjaga Kaabah dan Madinah. Sedangkan pergerakan kemajuan adalah datang dari anak muda dan mereka yang berfikiran lebih moden seperti yang disuarakan mengikut selera baru di Tunisia dan Mesir.

Maka pemilihan kuasa diantara Raja Raja yang sudah tua tua dan sakit sebagai motif untuk memilih raja kerana harus juga menjaga Kaabah dan Madinah adalah  dianggap berselindung disebalik kuasa agama, tidak memajukan Saudi Arabia sedikit pun. Tetapi yang sebenarnya pemilihan ini adalah kerena dengan menjadi raja kaum kerabat yang sudah tua tua itu mempunyai kuasa untuk mendapat hasil yang lumayan dan membahagikan hasil itu kepada seluruh kaum keluarga mereka yang beribu ribu ramai nya.

Jikalau aku dipilih jadi Raja besuk, aku pun akan boleh mengumpulkan USD700 billion dalam masa sebulan. Buat Bond, and SWF baru.

Begitulah bila Kaabah dan Madinah menjadi sandaran supaya ketua keluarga yang sangat tua di pilih, maka Saudi Arabia akan tetap menjadi macam sekarang. Obama sudah kata, dia sudah bagi lama masa, entah entah di hantar spy menjadi raja baru. Putera Raja Obamasi.

Tetapi apa yang kita tahu kekuatan agama Islam akan timbul dari Timur. Dan mungkin dari negara China. Dan sudah tentu nama Raja Obamasi di Arab Saudi tidak akan menjadi satu kenyataan yang pasti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s