Kekeluargaan dan kuasa sex – Cerita hari raya 11

D5579204

Image by ovm via Flickr

Didalam maysarakat kita berbagai-bagai cerita sedih telah terjadi hasil dari kuasa sex yang di beri tuhan kepada umat Islam.

Cerita ini mungkin selalu didengar oleh ramai orang, tetapi apa yang hendak di beritahu disini bahawa kaum kerabat atau rakan taulan dan jiran tetangga boleh menjadi kuasa kuat untuk membimbing serta menyekat salah laku yang boleh berlaku didalam masyarakat kita am nya dan masyarakat Islam Melayu khas nya. Cerita bahagian pertama diatas, tidak ada apa-apa peranan telah dimainkan oleh kaum kerabat, jiran dan kenalan supaya perkara sumbang seperti itu tidak berlaku bertahun-tahun didalam sebuah masyarakat moden Melayu seperti kita.

Cerita berikutnya berhubung kait dengan kekeluargaan dan sembang-sembang hari raya. Seorang lelaki pertenggahan umur iaitu di dalam lingkungan 49 tahun, bertugas di jabatan kerajaan, telah kehilangan isteri setelah isteri beliau meninggal dunia.

Sebagai seorang kakitangan kerajaan dan didalam masa umur yang agak lanjut, serta bagi menjaga hati biras dan saudara mara dari mengatakan beliau tidak menyayangi bekas ieteri beliau, beliau tetap membujang setelah sekian lama isteri beliau meninggal dunia. Beliau mempunyai lima orang anak, 3 daripadanya adalah anak dara sunti berumur diantara 15 hingga 18 tahun.

Apa yang kita semua tidak tahu adalah kegiatan beliau sebagai bapa tunggal. Menyara anak-anak beliau dan mengunakan segala hasil penat lelah beliau berkerja dengan mengunakan sepenuhnya terhadap keluarga beliau.

Kuasa sex itu amat kuat. Dan beliau telah terjerumus dengan panggilan keingginan kepada sex dengan meniduri salah saorang anak beliau yang paling cantik diantara mereka. Perbuatan itu berlanjutan bertahun tahun tanpa disedari oleh anak-anak beliau yang lain.

Anak nya yang cantik molek itu semakin subur dan membesar seolah olah sudah berkhawin jikalau di lihat pada segi physical dan bentuk badan beliau, dan menjadi bahan tanda tanya oleh adik adik beliau yang lain serta jiran tetangga dan kaum kerabat.

Tanpa disedari, anak nya yang cantik molek itu telah menerima tekanan kekeluargaan yang hebat. Beliau menjadi seorang yang pendiam dan tidak ceria. Ramai kawan beliau melihat perubahan drastik beliau itu. Dan satu hari beliau telah menceritakan bagaimana bapa beliau sendiri telah meniduri beliau selama beberapa tahun semenjak dari beliau di sekolah menenggah dan setelah ibu mereka meninggal dunia.

Kisah tersebut telah sampai kepada kaum kerabat keluarga beliau. Dengan usaha mereka, lapuran polis dibuat dan bapa itu telah di tangkap dan dipenjarakan. Tanpa belas kasihan bagi kepentingan sebuah kehidupan berkeluarga.

Kisah begini sememangnya tidak akan memberi keriangan kepada sebuah keluarga semasa menyambut hari raya. Kehilangan bapa yang telah dipenjarakan dan kehilangan hubungan akrab diantara seorang anak dengan seorang bapa. Sebagai bapa beliau perlu menjadi pelindung kepada anggota keluarga kerana kehidupan kita telah maju dan moden, dan dengan itu tidak seharusnya kita mengikut jejak langkah kaum orang-orang dari abad zaman batu.

Kita juga harus melihat kepentingan dan kesenangan bagi sesaorang untuk berkhawin sekiranya keingginan sex beliau begitu tinggi, dan tidak boleh dipenuhi oleh isteri beliau sama ada yang masih hidup atau apa tah lagi yang telah meninggal dunia. Tetapi didalam masyarakat kita perkara ini tidak dibincang dengan jelas, serta di tutup rapat oleh kaum wanita yang telah menolak keperluan polygami walaupun didalam kes-kes tertentu. Masyarakat sekarang ini kebanyakan nya membenci orang yang berpoligami atau anti-poligami, serta menolak kepada ajaran Islam sebenarnya. Itulah peranan yang telah dimainkan oleh kaum wanita moden zaman ini bagi menutup terus kesesuaian berpoligami dan menyelamatkan kaum lelaki yang kuat sex dari dikongsi oleh orang lain.

Wassalam.

2 thoughts on “Kekeluargaan dan kuasa sex – Cerita hari raya 11

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s