Mengapa harga rumah di Kulala Lumpur tinggi?

Old Market Square (Medan Pasar) in central Kua...

Image via Wikipedia

Jikalau di bandingkan dengan harga rumah di seluruh negara, Kuala Lumpur merupakan kawasan dimana harga rumah adalah termahal sekali, sebagai contoh harga semua rumah mengikut negeri harga rumah di Kuala Lumpur adalah terletak diparas RM430,000 dibandingkan dengan harga rumah serupa di Selangor RM300,000, Johor RM142,000, Perak RM121,000, Melaka RM128,000, dan Perlis RM103,000.

Mengikut index harga rumah bermula dari tahun 2000 (100), harga rumah di Kuala Lumpur telah naik keparas 162.00, atau sebanyak 62%.

Dalam masa yang sama, dasar kerajaan telah membangunkan Kuala Lumpur dengan segala infrastructure seperti jalan pintas, LRT dan lain lain pembangunan prasarana, dengan pembelanjaan yang besar, telah menguntungkan tuan tuan hartanah di kawasan ini, tetapi malangnya mereka lah yang banyak menjadi tali barut DAP.

Kita faham, pembaharuan didalam prasarana di bandar bandar  memberi impak besar kepada pemunya hartanah, dan juga melebarkan kemesraan para pengunjung serta para pelabur ke Malaysia akan juga menguntungkan negara dalam jangka masa panjang.

Dalam tempuh yang sama juga kerajaan juga tidak pernah mencampuri pasaran hartanah dikawasan bandar secara “direct” dan meletakan peranan “pengeluaran rumah-rumah” penduduk kepada “private sektor’ sepenuhnya dengan itu harga pasaran adalah ditentukan oleh fakta pemintaan dan pengeluaran secara total atau “open market” mengikut permintaan dan pembinaan yang telah siap.

Kuala Lumpur juga merupakan satu tempat dimana segala kemudahan prasarana dan menjadi tempat “pengeluran rumah-rumah berkualiti” mengikut selera penduduk yang maju dari dalam dan luar negara.

Dengan itu, harga rumah di kawasan ini adalah tertinggi dibandingkan di lain lain bandar di Malaysia.

Dengan adanya campur tangan kerajaan didalam urusan pembinaaan rumah di kawasan bandar, maka sedikit sebanyak, akan memberi impak kepada paras harga rumah di kawasan ini. Pertama nya, permintaan untuk rumah rumah berkualiti dengan harga yang berpatutan akan mengurangkan permintaan keatas perumahan yang dibina oleh “private sektor” yang mahal, dengan secara tidak langsung mengecilkan permintaan dan mengurangkan pembinaan. Juga keduanya, dengan adanya kemudahan teknologi baru didalam urusan pembinaan rumah harga harga rumah sepatutnya direndahkan dan diberi “pulangan” kepada pembeli, kerana faedah dari pembaikan teknologi itu seharusnya di kongsi sama dengan mereka mereka ini, bukan menjadikan satu bahan  “super profit” kepada “private developer” sahaja.

Private sektor yang membina rumah rumah dikawasan bandar adalah dari kalangan kaum Cina yang telah mengekang pengeluaran supaya rumah menjadi komoditi yang mahal.  Mereka telah mengunakan kerajaan bagi mendapat faedah dari pembelanjaan pembandaran yang telah diluluskan oleh pihak BN, dan banyak diantara mereka pula cuba memberi gambaran bahawa mereka lah yang telah membangunkan negara dan harus diberi segala perhatian oleh kerajaan, malangnya, mereka juga telah mengecilkan peranan yang dilakukan oleh kerajaan BN dengan menyokong DAP.

Bersambung.

7 thoughts on “Mengapa harga rumah di Kulala Lumpur tinggi?

 1. penawaran kurang banding dengan permintaan.so kalau kerajaan boleh bina rumah mampu beli harga kurang RM100k dengan banyak.harga rumah boleh turun.

 2. Boleh dikatakan juga Cina hendak duduk dalam bandar, tetapi benci BN kerana bagi peluang melayu duduk dalam bandar.

  Purata pendapatan diantara kaum berbeza sangat.

  Mereka berada teratas didalam geraf pendapatan telah mengunakan peluang merebut dengan harga tinggi, menidakkan peluang kepada kaum lain.

  Mereka mengunakan politik membenci kerajaan supaya kaum lain keluar dari kawasan bandar.

  Ura-ura bandar kaum Cina dan kampung melayu, masih bergema semenjak 13 may 1969.

  jadi buat apa kerajaan susah payah membangunkan bandar yang sedia ada dengan majoriti kaum cina, bina bandar baru dengan majoriti mengikut peratusan penduduk asli malaysia.

  harga rumah akan lebih mesra penguna sekiranya perkara ini berlaku sperti johor, melaka, perlis dan lain negeri.

 3. terima kasih komen dari saudara saudara.

  kita tidak ada banyak komen komen sangat brother semua, kalau ada sikit sikit tu okaylah tu, terima kasih bagi pihak pengarang pengarang kita ini.

 4. sedihnya keadaan di malaysia jadi cenggini…baca komen2 di atas pun rasa nk menangis memikirkan harapan utk memiliki rumah sendiri adalah mustahil dengan harga yg ditawarkan terlalu tinggi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s