Bagaimana bila muka tidak ada seri dan mengapa?

Bila kita lihat wajah sesaorang, ada dua perkara yang berlaku.

Pertama, mata kita akan melihat seri muka dia, dan keduanya sekiranya seri muka tiada pada wajahnya, kita akan menoleh kearah lain secara spontan. Ini berlaku bagi mereka yang beriman.

Melihat wajah orang itu dengan merasa sendiri “cahaya” dari paras wajah mereka boleh mengekang kita dari membuat kesilapan bergaul dengan orang yang terlalu banyak dosa kepada tuhan mereka. Jikalau sekiranya terdapat kekeringan pada wajah mereka ini, bukan sahaja manusia akan menoleh kearah lain, malahan, anjing, kucing, burung-burung, dan semua binatang atau malaikat akan lari dari mendekati orang-orang yang tidak mempunyai seri wajah, dan kata orang Cina orang orang muka suwel.

Tidak mesti nya mereka yang mempunyai gelaran Tan Seri, Datuk Seri, atau lain lain seri, mempunyai wajah yang berseri. Selalu nya mereka yang beriman boleh melihat dan memilih manusia lain yang berseri wajah untuk dijadikan kawan kawan.

Mengapa berlaku sedemikian?. Kerana, dosa dosa besar yang belum diampunkan oleh tuhan, dosa berzina, dosa menipu dan berbohong, dan memakan harta haram dari anak yatim, memelihara iblis atau jin kafir sebagai kawan-kawan dan tempat merujuk dan memporak perandakan masyarakat setempat. Dan yang paling teruk adalah dosa kerana syirik dan menduakan tuhan dalam semua perbuatan mereka hari hari. Wallahuallam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s