Jangkitan demostrasi di Iran,

Presidential candidate, Mehdi Karroubi

Presidential candidate, Mehdi Karroubi (mage by bbcworldservice via Flickr)

Tehran, Iran -14 Februari 2011.

Pergaduhan diantara polis Iran dengan beratus ratus ribu penunjuk perasaan memecah keharmonian di tengah Bandar Tehran hari ini, Isnin,  dimana pihak berkuasa keselamatan mencegah para pedemostrasi dengan menembak gas pemidih mata kearah para penunjuk perasaan yang telah memulakan siri pemberontakan ala Mesir di Iran.

Pedomostrasi di Tehran dibuli Polis dan tentera .

Pihak pembangkang mencetus penunjuk perasaan disini berhasrat menjadikan solidariti para penunjuk perasaan di Mesir yang telah berjaya menjatuhkan presiden Mubarak setelah 30 tahun memegang jawatan. Para penunjuk perasaan ini adalah yang julung kali berlaku di Iran selepas hampir setahun pihak pembangkang ditekan para pemerintah Islam.

Polis telah mengunakan gas pemedih mata keatas grombolan penentang jalanan di Enghelab, atau Revolusi Square dan sekitar jalan jalan utama berdekatan. Mereka yang mengadakan protes pula melawan tindakan polis dengan membakar tong tong sampah bagi menghalang mereka dari terkena asap putih gas pemidih mata.

Saksi berkata sekurang kurangnya tiga pedemostrasi cedera terkena tembakan peluru dan dihantar ke hospital di tengah Bandar Tehran, manakala berbelas belas lagi telah dirawat di hospital dengan kecederaan yang serius akibat dipukul.

“Biar mati tetapi jangan di malukan” sahut para grombolan pemberontakan jalanan. “Mati lah semua, para pemerintahan diktator”, kata mereka yang dituju khas kepada Presiden Iran Mahmoud Ahmadinejad.

Polis juga mengunakan motosikal bagi menghalau para pedemostrasi jalanan melalui jalan jalan Bandar Tehran, mengikut kata para saksi.

Agensi berita FARS News menyebut pedemostrasi merupakan jenis yang “hypocrite, monarchist, pendurhaka dan sadist dan tidak pun menunjuk solidariti kepada Mesir seperti janji mereka sebelum membuat demostrasi kepada kerajaan Islam itu.

FARS sebuah agensi berita dibawah kawalan Revolutionary Guard,  kementerian pertahanan terbilang di Iran, berkata, beberapa individu ditahan dan di serah kepada pihak polis dan pegawai keselamatan tanpa memberi perjelasan penuh tindakan tersebut.

Pihak pembangkang berkata melalui lama web mereka kaleme.com pertempuran juga berlaku di Isfahan  dan Shiraz di bahagian selantan Iran. Pihak keselamatan juga mengunakan kekerasan membendung rusuhan tersebut.

Media asing dilarang dari membuat lapuran berita mengenai demostrasi jalanan di Iran.

Pihak pembangkang membuat pengumuman akan melakukan rali baru di masa terdekat ini untuk meniru cara cara di Mesir, dan pihak berkuasa Iran telah memotong talian telipon dan mengepung rumah kediaman seorang ahli politik pembangkang untuk menyekat penglibatan beliau didalam tindakan rusuhan ini.

Polis dan pihak tentera berkumpul disemua jalan besar untuk menyekat para pedemostrasi dimana pihak kerajaan Iran berpendapat boleh menjatuhkan sistem pemerintahan Islam Iran.

Taktik menahan dan mengawal para pembrontak jalanan ini seperti yang pernah dilakukan oleh pemerintah semasa bantahan pemilihan semula Ahmadinejad semasa tahun 2009. Secara amnya, pihak pembrontak telah mengunakan taktik berselindung di atas atas balkoni dan bumbung rumah dan melaung perkataan “Allahu Akbar” seawal pagi hari ini bagi meluahkan perasaan hampa kepada para pemerintah Iran.

Pengempur reformasi berkata polis telah meletak beberapa kereta peronda dihadapan rumah Mir Hossein Mousavi sebelum demostrasi dimulakan.

Mousavi dan ketua pembangkang lain Mahdi Karroubi telah diletak dibawah tahanan rumah semenjak minggu lepas, selepas mereka memohon untuk mengadakan demostrasis aman hari ini 14 Februari 2011 bagi menunjukan solidariti kepada Mesir dan Tunisia.

Kemelut di Mesir dan Tunisia membuka mata pembangkang di Iran untuk membantah dan bermain politik.

Ahmedinejad berkata rakyat Mesir telah mengikut cara Revolusi Iran, yang telah menjatuhkan corak pemerintahan barat. Tindakan tentera dan polis Iran keatas demostrasi jalanan yang pro Mesir, telah dikecam oleh Rumah Putih dan lain lain kuasa besar barat.

Karroubi dan Mousavi berpendapat segala protes di Tunisia dan Mesir sama dengan di Iran. Di Iran, Mousavi berpendapat para demostrasi ingin melemahkan “kejangan dan penindasan para pemerintah Iran” keatas rakyat biasa.

Sementara itu, Presiden Abdullah Gul dari Turki yang melawat Iran, meminta semua kerajaan di Timur Tengah supaya mendengar kehendak rakyat mereka.

“Bila ketua dan ahli politik tidak mendengar keluhan rakyat mereka, rakyat jelata akan mengambil tindakan sendiri” ulasan Gul sebagai berkata hari ini diulas di IRNA. .

Beratus ribu rakyat telah mengadakan demostrasi aman membantah perlantikan Ahmednejad semasa pemilihan pada tahun 2009 yang dikatakan berlaku penipuan. Kerajaan telah menghindar segala protes jalanan semenjak 2009 dan pihak pembangkang tidak dapat berbuat apa apa semenjak tarikh itu.

Pihak pembangkang berkata seramai 80 orang telah mati dibunuh semasa kejadian itu. Kerajaan pula menyatakan hanya 30 terbunuh, dan menyifatkan pembangkang sebagai “hamba kuasa barat” dan ingin menjatuhkan kerajaan Islam melalui protes jalanan.

TV Iran berkata, Mousavi dan Karroubi adalah mereka yang telah digunakan oleh musuh musuh Iran. Berita terkini sila baca disini dan disini.

Sinbab #eekaawordpresscom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s