Air Liur dan Air Tawar di Merlimau?

Chinese Muslim martial artist, Wang Zi-Ping wa...

Malaysian Chinese Muslim will take over DAP – when? (Image via Wikipedia)

Dalam masa 5 atau 10 tahun akan datang,  Cina Malaysia akan berserban dan berjubah. Itu pandangan Nik Aziz di Merlimau setelah memberitahu ramai kaum Cina masa ini menghadiri ceramah Nik Aziz, berbeza dari sebelum ini. Beliau juga di fahamkan berkata bahawa UMNO sebenarnya yang terikut-ikut permintaan MCA melacurkan agama Islam dan bukan PAS dan DAP. Sambil mencabar mereka yang hadir di ceramah itu memberi bukti bila masa PAS menuruti DAP didalam mempersendakan agama Islam untuk kepentingan gabungan Pakatan Rakyat.

Saya malas hendak mengulangkan kenyataan pencerobohan DAP keatas agama Islam, kerana sudah acap kali PAS mencerobohi keagungan Islam dengan memberi “green light” kepada DAP seperti yang selalu di beritakan semua kawasan “perang” dari Perak, Selangor, Kelantan dan Pulau Pinang. Saya ingin kembalikan pertanyaan itu kepada mereka, bila pulak UMNO membenarkan MCA lacur agama Islam?

Sementara itu, MCA ingin BN melihat cara pengagihan kerusi diubah mengambilkira kemenangan BN bukan pengagihan traditisonal. Disini, saya kurang pasti maksud tersirat Chua Soi Lek, adakah mereka ingin melihat supaya kerusi di Pulau Pinang diberi kepada UMNO atau MCA dan bukan kepada Gerakan, memandangkan Gerakan telah menjadi parti yang kempis dan “di-outside- kan” oleh rakyat. Sekira ini yang diidamkan, kita sama sama lihat apa pandangan orang kuat Gerakan  Soo Koon, sama ada beliau mempunyai pandangan yang sama dan membenarkan Gerakan di gugurkan dalam banyak kawasan dimana mereka dipancung oleh rakyat semasa PRU 12 dulu?. Amat setuju.

Berbalik kepada ceramah PRK haram di Merlimau, sikap PAS mengutarakan idea diatas adalah kerana mereka beranggapan PAS telah mencapai kuasa daya saing kuat di luar Kelantan dan ingin membudayakan kuasa “air tawar” tok guru seperti di Tenang. Kesilapan PAS Kelantan ialah silap anggapan penduduk Merlimau percaya kepada ilmu jampi menjampi, kuasa ayat ayat Quran didalam sebutan telor Kelantan, manakala ramai penduduk dikawasan barat semenanjung lebih mempercayai pakar perubatan moden di hospital dan klinik. Berjayakah mereka membawa budaya “ Haron Din” menyembuh penyakit rakyat di Merlimau?

Kata Tok Pa , Kerajaan Kelantan dilihat seperti pekak badak bila berita kemunculan penyakit rakyat di Kelantan seperti sarang pelajur dan judi dihebohkan terdapat disebuah bandaraya yang bangun bersama Islam. Apa yang bangun setelah melihat gambar gambar bukti pelacur dan lain kegiatan maksiat di Kota Bharu semesti nya bukan orang orang PAS. Sudah tentu barang lain yang naik. Mereka berdiam diri kerana mungkin secara diam setuju dengan berita itu tetapi tidak dapat berbuat apa apa. Air tawar tok guru tidak dapat memberi kesan kepada gerak kerja “awang awang’berkepala besar, tanpa hidung dan mata itu, bermulut yang ingin merasa lazat sex di negeri berbandarkan Serambi Mekah.

Sememangnya air tawar tidak dapat buat apa apa. Ianya adalah satu kuasa imiginasi yang di sokong oleh kekuatan minda yang taksub. Kepercayaan kepada benda ghaib melampau batas, kepada hantu hantu Mak Limah, membawa ramai orang Kelantan percaya kepada ilmu alam ghaib kuno dan menjadi taksub kepada tok guru mengajar Quran. Dan mereka ingin membasuh mereka diluar Kelantan dengan air liur. Seperti para peminat pelacur di Kota Bharu buat ketika berzina, khasiat air liur yang melicinkan gerak kerja!!.

Mereka ingin membawa budaya ini ke Melaka.

Mat Ell #eekaawordpresscom

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s